DiY envelope clutch avagy borítéktáska készítés 1 óra alatt

Ma ahogy jöttem hazafelé eszembe jutott, hogy meg kellene csinálnom a már régóta tervezett borítéktáskát (sokszor lusta vagyok megcsinálni dolgokat, pedig tudom, hogy annyi mindent saját kezűleg is meg lehet alkotni, de most erőt vettem magamon) és ha már nekifogtam, gondoltam megmutatom a blogon is, mindössze 1 órámba került, így fotózással mindennel, remélem van akinek lesz kedve hozzá és elkészíti. 


ha érdekel hogyan készült





Neki lehet fogni kézzel is a varrásnak, aki türelmes, mert az azért hosszabb idő, én varrógépet használtam, mert lusta vagyok, aki most kezd ismerkedni a varrással, annak is egyszerű lesz, aki  pedig profi, annak gyerekjáték. Kicsit lehet bonyolultnak tűnik a magyarázás, de ez azért van, mert most magyarázok először ilyesmit és lehet néha túlkombinálom az egyszerűt, nézzétek a képeket hozzá, remélem érthető, ha nem szívesen válaszolok a kérdésekre is. :)

Lássuk a lépéseket:

0. amire szükségünk lesz: egy erősebb anyag (ha van megfelelő anyagunk, de nem elég erős, varrhatjuk duplán vagy egy erősítő anyaggal a hátoldalán, de én ezt pl. egy piknikterítőből készítettem), cérna, gombostű, olló, jelölő ceruza (sötét anyaghoz világos, világoshoz sötét jelölésre lesz szükség, az anyag hátoldalán jelölünk mindig, azt kell figyelembe venni), ha valaki nem mer az anyagra rajzolni először, elkészítheti a sablont papírból (pl 2db A3 elég lesz).

1. Találjuk ki mekkora táskát szeretnénk, érdemes odatenni egy füzetet vagy dossziét, ha később bele szeretnénk, hogy férjen és attól minden oldalon pár centivel nagyobb téglalapot jelöljünk, ez a kiindulási alap. Ha ez megvan, akkor rajzoljunk a téglalapra egy kiindulási "háztetőt" ami a boríték füle lesz, tehát úgy 2/3 magasságú legyen a téglalap magasságához képest. ( a háromszöget a legegyszerűbb úgy felvenni, hogy a téglalap hosszabb oldalának a közepét megkeressük majd abból húzunk derékszögben felfelé egy vonalat (magasság) és a végpontját összekötjük a téglalap hosszú oldalának 2 végpontjával.) Ha ez a házikó megvan akkor a kerületére körbe felmérünk ~1,5cm és párhuzamosakat húzunk a meglévő élekkel, mintha egy 1,5cmel növelt házikót rajzolnánk a meglévő köré. Ezt a megnövelt 5szöget (házikót) kivágjuk és lerajzoljuk az anyagunkra még egyszer és azt is kivágjuk.

2. A kiindulási téglalapot újra felmérjük az anyagunkra (nézzük a mintázatot, ha van, mindig ugyan abban az irányban álljon) és e köré a kiindulási téglalap köré is rajzolunk még egyet 1,5cm el megnyújtva. A téglalapba mérjünk fel egy ugyan akkora háromszöget, mint a házikónkon lévő. Kész is a képen látható 3 anyagdarab amire szükségünk lesz, 2 ház és egy téglalap.

3. Az anyagok sarokpontjait bemetszük a belső vonalakig (kiindulási méretekig) 

4. A téglalap alakú anyagot a jelölt 3szög 2 szára mentén varjuk végig (2szer vagy cikk-cakkosan vagy ahogy tetszik). A téglalap azon hosszabbik oldalánál, amelyik a háromszöggel szemben van, hajtsuk hátra az anyagot a belső vonal mentén, majd varjuk le. (színét hajtjuk vissza) majd rakjuk félre.

5. Vegyük a két házikót és belső oldallal kifelé tűzzük össze, majd a háztetőt alkotó 3szög 2 száránál a belső vonal mentén varjuk össze.

6. Fordítsuk ki

7. Vegyük újra a téglalapot és helyezzük rá a házikó alsó részére úgy, hogy a rávarrt háromszög csúcsa felfelé álljon és az anyag belső oldalát lássuk. Majd a pontos összetűzés után varrjuk össze a téglalapon lévő belső vonal mentén, a felső már levarrt él kivételével.

8. Vágjuk le a csúcsos füleket amik a bemetszésekből keletkeztek majd fordítsuk ki a bugyrot.

9. Hajtsuk le a házikó tetejét a bugyrot betakarva és KÉSZ is.

10. Gombbal, tépőzárral vagy patenttal is megoldhatjuk a lezárást, ezt én már nem tettem meg, de ha ügyesek vagytok amikor a két házikót összevarrjátok már az egyikre előtte (jó oldalra) rá lehet varni az összekapcsoló elemet és akkor kívülről nem is látszik. De akár belebujtatót is lehet varrni a téglalapra amibe a fül beledugható.

Remélem aki szeretné meg tudja majd csinálni! Sok sikert!